úterý 24. května 2011

Nokia E7 - a šup zpátky do krabice

Nokii E7 jsem zkrátka vyzkoušet musel. V první řadě jsem milovník hardwarových klávesnic. I na té nejhorší se píše znatelně lépe než na jakémkoli dotykáči. A v dobách souboje pouhých dvou operačních systémů jsem vždy válčil za Symbian. Jenže doba dávno pokročila a tak se E7 po dvou týdnech testování vrátila zpátky do krabice a já zůstal u svého Blackberry. Proč se tak stalo se vám pokusím nastínit v tomto článku.

Začít musím u konstrukce. Po vybalení z krabice se sice dostavil wov efekt z pevné konstrukce, kovového provedeni a perfektního zpracování. Jenže po pár hodinách mně začali vadit dvě drobnosti. První je „šoupátko“ zámku klávesnice, umístěné na levé straně. Je mrňavé, moc zapuštěné a viklající se.  Jeho používání mě opravdu hodně vytáčelo.  Druhým neduhem jsou záda telefonu. Jejich linii po celé ploše sice nic neruší, ale právě proto telefon hodně klouže v ruce. Několikrát jsem zabránil pádu na poslední chvíli. Nějaké pogumování by v tomto místě určitě nebylo na škodu.

Další a pro mě závažnou věcí je fungování emailu. Už léta používám dvě mailové schránky od gmailu a nikdy  s tím nebyly problémy. U Symbianu to ale moc nefunguje. Svoji hlavní schránku, na které mám kontakty a kalendář, jsem nastavil jako exchange. Potud proběhlo vše v pořádku, ale dál už je to utrpení. Maily sice mají chodit okamžitě, ale neděje se tak. Minutové, a v několika případech hodinové, zpoždění nebylo žádnou výjimkou. Ještě větší problém byl s druhou schránkou. Jako exchange už nastavit nejde, povolen je jen jeden účet. Tak jsem tedy v nabídce zvolil nastavení gmail. Ale v tomto případě zase nefungují push notifikace. Stahování mailu je možné jen v předem stanovených intervalech. Přišlo mi to divné, zkoušel jsem schránku nastavit několikrát, ale vždy se stejným výsledkem.

Dalším nepříjemným překvapením je používání sociálních sítí. Možná jsem špatně hledal, ale nic použitelného jsem pro tyto účely nenašel. Vestavěnou aplikaci sociální sítě ani nebudu komentovat, je k ničemu. To nejlepší, co jsem objevil na Ovi stroru, je Graviti. Aplikace sice placená, ale celkem použitelná. Ovšem na klienty pro Android nebo Blackberry nemá ani náhodou.

Průserem několikrát probíraným je fotoaparát. Pořizuje hrozné fotky v podstatě za všech podmínek. Makro nejde vyfotit vůbec, pohybující se objekty v podstatě také ne. Pouze objekty statické  a za ideálního osvětlení jsou trochu použitelné, ale žádná sláva to stále není. Tohle se Nokii zkrátka nepovedlo a může chybějící AF omlouvat jak chce.

Na závěr se zastavím u Symbianu jako takového a jeho HW nároků. Nokia se neúčastní dnešních závodů v co nejsilnějším HW, ale trošku přidat by neškodilo. Symbian je prostě pomalý. Ne že by to bylo něco tragického, ale z dnešních OS pro mobily je prostě nejpomalejší. Na E7 je ještě vidět i určitá nedoladěnost, je pomalejší než sestřička bez klávesnice N8.        
Ale popořádku. 256 MB paměti RAM telefonu bohatě stačí. Symbian je poměrně úsporný a tak i při spuštění několika aplikací se úbytek paměti nijak neprojeví.  Starý procesor od Samsungu na frekvenci 680 MHz už ale příliš neoslní, stejně jako rozlišení displeje 360 × 640 bodů. Telefon si sice pomáhá akcelerací 3D grafiky, ale to mu nijak zvlášť nepomůže. Tady by Nokia potřebovala přidat, 1 Ghz procesor by ji rozhodně neuškodil. Vzhledem ke slabšímu HW jsem alespoň čekal lepší výdrž baterie. Bohužel ani zde se žádný zázrak nekoná. Li-Ion baterie o kapacitě 1 200 mAh dá telefonu energii tak akorát na den ostřejšího provozu, takže nic mimořádného.

Suma sumárum jde „ésedma“ zpátky do krabice. Ani výborná HW klávesnice nedokáže vyvážit výše zmíněné nedostatky. Snad s příchodem nové verze Symbianu Anna by se mohl stát telefon použitelnější, ale to se teprve ukáže. Možná ji pak dám ještě jednou šanci.


Žádné komentáře:

Okomentovat