úterý 14. června 2011

Nokia X7 - má to cenu?



Nokia X7 se dostane do české distribuční sítě během několika dnů. Řada X by měla u Nokie značit tzv. multimediální telefony. Telefon bude stát o něco více než Nokia N8, nenabídne ale téměř nic navíc. V mnoha ohledech si naopak pohoršíte. Tak se pojďme podívat, zda má tento model na trhu vůbec své místo.
Začneme tím, co má X7 navíc oproti N8. Odstavec to bude poměrně krátký. V první řadě přichází X7 vybavena novou verzí operačního systému Symbian Anna. Jelikož má být update v brzké době uvolněn i pro N8, nemá tato výhoda žádnou váhu. Takže nám zůstanou pouze dvě vylepšení. První je displej o velikosti 4". Rozlišení i použitá technologie zůstává stejná, ani zde není použita technologie Clear Black jako u E7. Druhým vylepšením je stereo reprodukce. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že Nokie X7 disponuje čtyřmi reproduktory, není tomu tak. Mřížky v horní části jsou jen pro zachování symetrického vzhledu. Reproduktory se ukrývají pouze za mřížkami spodními. Tím výčet vylepšení končí.
Naopak najdeme poměrně dost věcí, ve kterých X7 na svoji stájovou sestřičku ztrácí. Nokia se v X7 rozhodla upustit od zamykacího šoupátka. Je to škoda, řešení přes tlačítko na vrchu přístroje je pomalejší a méně pohodlné. Dále není podsvětleno tlačítko pro vstup do menu. Snadnému ovládání to samozřejmě nijak nevadí, přijdete ale o upozorňování na zmeškané události blikáním. Oba dva přístroje nabízejí podporu pro microSD karty, N8 ale přidává 16GB vestavěné paměti. Také TV out a HDMI výstup by jste na X7 hledali marně. A rozdílem největším je samozřejmě fotoaparát. V X7 použitý 8MP čip bez autofokusu se nemůže rovnat s 12MP s AF u Nokie N8.
Ze srovnání je jasné, že Nokia X7 s přihlédnutím k ceně nemá oproti N8 téměř žádnou šanci. Ještě hůře by dopadlo srovnání s Nokií C7. Má sice menší displej, nemá stereo reproduktory, ale ostatní parametry jsou stejné. A cena je při tom znatelně přijatelnější. Komu chce tedy Nokia model X7 prodávat mně zůstává záhadou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat